Çin’in Haziran ayı ihracatı gümrük vergisi endişeleriyle arttı
Çin’in ihracat büyümesinin Haziran ayında son on beş ayın en hızlı oranına ulaşması beklenirken, üreticiler önemli ihracat pazarlarından yeni gümrük tarifeleri öncesinde mal sevkiyatı için acele ediyor. Cuma günü açıklanacak olan ticaret verilerinin, 31 ekonomistin katıldığı bir ankete göre, Mayıs ayındaki %7,6’lık artışı aşarak ve geçen yılın Mart ayındaki %10,9’luk artıştan bu yana en güçlü büyümeye işaret ederek, ihracatta yıllık bazda %8,0’lık bir artış göstermesi bekleniyor.
İthalatın da Haziran ayında %2,8 oranında artması bekleniyor ki bu da fabrika sahiplerinin denizaşırı pazarlara yönelik ürünler için daha fazla bileşen satın aldığını gösteriyor. Mayıs ayındaki %1,8’lik artıştan daha hızlı olan ithalattaki bu yükseliş, ihracat faaliyetlerinin artmasına yönelik bir hazırlığa işaret ediyor.
Uzun süredir devam eden emlak krizinin ve tüketici güvenini etkileyen istihdam ve ücretlerle ilgili endişelerin bulunduğu zorlu bir ekonomik ortamda, güçlü ihracat Çin’in 18,6 trilyon dolarlık ekonomisi için bir umut ışığı olarak ortaya çıktı. Çelik, güneş enerjisi ve tüketim malları gibi Çin endüstrilerinin rekabetçi yapısına rağmen, analistler yeni ticaret engellerinin bile Çin’in ihracat ivmesini önemli ölçüde yavaşlatmayacağına inanıyor.
Bununla birlikte, daha fazla ülke Çin mallarına gümrük vergisi uygulamayı düşündükçe artan ticaret kısıtlamaları tehdidi ortaya çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri Mayıs ayında çeşitli Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerini artırdı ve Çin malı elektrikli araçlara uyguladığı vergiyi %100’e çıkardı.
Avrupa Birliği de geçen hafta %37.6’ya varan gümrük vergileriyle aynı yolu izledi. Türkiye de Çin malı elektrikli araçlara %40 oranında ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı ve Kanada da ticareti kısıtlamayı düşünüyor.
Ayrıca Endonezya, en büyük tedarikçisi Çin olan tekstil ürünlerine %200’e varan oranlarda ithalat vergisi getirmeyi planlıyor. Hindistan ucuz Çin çeliğini izliyor ve Suudi Arabistan ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin damping endişeleri nedeniyle durduğu bildiriliyor.
Elektronik sektöründeki küresel toparlanmanın, özellikle de ülkenin çok çeşitli elektronik cihazlarda kullanılan eski çip üretimini genişletmek için yatırım yapması nedeniyle Çinli ihracatçılara fayda sağlaması bekleniyor. Çin’in teknoloji ithalatının önemli bir göstergesi olan Güney Kore’nin Çin’e ihracatı geçen ay %16.8 gibi önemli bir artış gösterdi.
Avrupa Komisyonu da Çin’in eski çip üretimini arttırmasını mercek altına alarak blok içindeki yarı iletken endüstrisi üzerindeki potansiyel etkisini değerlendiriyor.
Anketin medyan tahminine göre, Çin’in ticaret fazlasının Mayıs ayındaki 82.62 milyar dolardan 85.0 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu veriler, artan küresel ticaret gerilimlerine rağmen Çin’in ticaret performansının güçlenmeye devam ettiğine işaret ediyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.